skip to Main Content
Kandidat Design

Mikaela Andersson

Det dolda Göteborg

 

Jag ville i mitt projekt lyfta kvinnors historia i Göteborg, då jag tycker att det fortfarande får alldeles för lite utrymme. Historian finns ju här, den har bara inte lyfts. I år, 2021 firar Göteborg 400 år som stad. 1621 pekade Gustav II Adolf och sa ”här ska staden ligga”, detta finns det en staty över på torget som också är uppkallat efter honom. Statyerna över kvinnor i Göteborg är få och föreställer främst sagoväsen. Det finns egentligen bara tre statyer som avbildar namngivna historiska kvinnor. Det finns tre statyer av Evert Taube i staden. Vilka är kvinnorna som saknas? Vad finns det att berätta om Göteborgs 400 år av kvinnoliv?

Målsättningen blev att lyfta viktiga historier som glömts, inte omtalats eller fått för lite uppmärksamhet och kommunicera dessa på ett effektivt sätt, samt att intressera en bredare grupp, fler än historieintresserade och medvetna feminister.

Projektet blev ett utforskande i att lyfta historia som resulterade i konceptet av en utställning ”Alla tiders göteborgskor” ute på stan, där stadens kvinnors historia lyfts direkt på relevant plats i form utav ”kvarglömda” saker och som knyts ihop med en tidning. Genom att visa det som tidigare dolts kan kanske ett frågeställande och ett vidare intresse väckas hos mottagaren?

Majkil.andersson@gmail.com