skip to Main Content
Kandidat Fri konst

Kimzonite

Photo: Kjell Caminha

Photo: Kjell Caminha

Photo: Kjell Caminha

Kollektion för Fitt-förstoring

 

Installation: Klädkollektion (syntethår och textil), laserskuren text i textil, speglar, ljud och videoprojektion.

Verket Kollektion för Fitt-Förstoring använder sig av förstoring i kontrast till det förminskande av fittan som sker språkligt, genom sociala konstruktioner, okunskap och myter. Istället får fittan ta plats, inte som ett hål eller negativ utan som en volym. Fittan ska vara liten, diskret och tajt, inte lukta eller synas. “Fitta” används frekvent som skällsord och jag har därför försökt återta det som ett positivt laddat ord.

Myter som grundar sig i att fittan behöver rengöras och inte duger som den är möjliggör för ritualer som duschning av vaginan. Det påstås kunna förhindra graviditet medans det i själva verket rubbar ph-balansen och ökar risken för att smittas av sjukdomar.

Skam är även inbakat i ordet för blygdläppar på flera språk, vilket motverkar tillförlitlig fakta och möjliggör att till exempel många inte vet skillnaden på basal anatomi som vagianan och vulvan eller att fittbärare inte kissar genom slidan.

Vid intimkirurgi, som har ökat på senare tid, förminskas oftast blygdläpparna och klitoriskappan. Vid könsstympning typ II eller excision tas dom inre blygdläpparna och klitorisollonet helt bort. Könsstympning är en kränkning av mänskliga rättigheter och en tradition som funnits i alla världsdelar och är inte bunden till någon specifik religion. Skillnaderna mellan intimkirurgi och könsstympning tycks inte vara så stora.

I mina senare arbeten har textil varit ett viktigt material på grund av dess inneboende feminina och kroppsliga konnotationer. Materialets egenskaper skapar förutsättningarna som jag samspelar med och i kollektion för Fitt-Förstoring har jag valt att jobba med syntethårets trassliga kvalité i stället för att motverka det. Mina kirurgiska ärr från en bröstförminskning får mig att känna mig som textil och arbetet med att sy har haft innebörden att laga och hela under processen.

 

kimzonite.com

@kimzonite