skip to Main Content
Kandidat Fri konst

MARIE BERGQVIST; SANKTMARIE 

Photo: Kjell Caminha

Photo: Kjell Caminha

Photo: Kjell Caminha

DILUVIUM

 

Från latinets diluvium: ’översvämning’, ’syndaflod’                                                                                            

Å floden av synd blev grundandet av den monogenitiska rasindelningen. De första nationerna. Å skammen blev min. I min gula kropp försöker jag glömma den. Gömma den i hans vita.                         

diluvium då diluvium kom

Som många sagor har Diluvium kommit till ur brist. Ur separation. En kvinna berättar en saga för sin älskare. Likt Scheherazade i Tusen och en natt måste hon berätta för att finnas till. För att överleva.

 

Hans rygg är lång är av runda stenar grus å sand. Han ber mig klia den. Runtom hans fötter långsamma strömmar den djupaste grav.

Jag är för natten utvald. Att berätta.

Så jag hittar på en historia han kan känna igen sig i.

 

Två parallella berättelser flyter samman när mjölken i sagan flyter från träden och ut i havet.  Det är en hård men öm spegel hon håller upp, som reflekterar upplysningens och kristendomens idé om det vita och ljusa som det goda. Detta auktoritära och förföriska ljus tvingar henne att fantisera. Kliva utanför sin kropp. Klyva sig själv itu för att kunna spegla sig i världen.

 

Filosofen Theodor Adorno beskriver separationen mellan natur och kultur med bilden av hur Odysseus låter binda sin kropp vid båtens mast för att kunna lyssna på sirenernas sång utan att galen av begär hoppa i havet. Adorno skriver att Odysseus med sitt förnuft behärskar begäret; “den inre och yttre naturen” och konstaterar att “sången tappade sin makt över världen”. På konstepidemin lockas besökaren in i bergrummet genom ljudet av kulning; ett traditionellt sätt att kalla på djur som i sagan relaterar till sirenernas sång.

 

i ljuset ser fiskaren nöten vila på botten i en skog å han känner det som om han ser en gammal vän varje gång han simmar mot ytan
kallar den honom tillbaka

Diluvium speglar även bibelns myt om sjöodjuret Leviatan, som likt sin maka Behemot blir slaktad för att världen ska kunna framträda för de rättrådiga. Deras öden har av många knutits till den blåval som 1865 strandade i Askimsviken där den blev slaktad. Idag finns den uppstoppad på Naturhistoriska muséet under namnet Malmska valen.

 

en orm

fiskaren blir fisk

 

puff

 

utan sävhank i nosen

kan han sjunga

 

puff

 

om eftermiddagen

när gud tog hennes kött

 

puff

 

så att världen kom att framträda

 

i lidande

 

Ljud 1

Ljud 2

Ljud 3

www.instagram.com/sanktmarie